OD KUCHNI

TORT CZEKOLADOWO- BEZOWY Z WIŚNIAMI

Okazja uczyniła konieczność, czyli potrzebę upieczenia tortu.

Kilka dni temu pojawiła się  konieczność upieczenia przeze mnie tortu. Jako, że większość z potencjalnych konsumentów lubi czekoladę (ja osobiście deserową), więc wybór padł na tort czekoladowy. Przeliczyłam się trochę z proporcjami, które przeznaczone były na małą tortownicę o średnicy 20 cm. Użyłam tej większej o średnicy 26 cm. Jak można się spodziewać nie wyszedł wypiek zbyt wysoki, a przynajmniej nie taki który można przekroić na 3 części. W takiej sytuacji pozostawało jedynie dopieczenie kolejnego ciasta i ułożenie jednego na drugim. Pomysł dobry, ale bez szału. Lubię eksperymentować w kuchni i aby ratować sytuację zdecydowałam się połączyć kilka znanych przepisów w jeden. Postanowiłam dopiec, ale dwa podkłady bezowe. Do tego poncz kawowo-wiśniowy, konfitura z wiśni i krem mocno czekoladowy. Na koniec polewa, dekoracja …i podobno wyszedł obłędny.

Osobiście jestem fanką Thermomix’u i większość czynności przy przygotowywaniu potraw i wypieków wykonuję przy jego pomocy. Przepis poniższy, wykonany w części przy użyciu Thermomix’u, jest wykonalny przy użyciu każdego innego robota kuchennego czy miksera.

TORT CZEKOLADOWO- BEZOWY Z WIŚNIAMI

ETAP I – Ciasto czekoladowe

200 g gorzkiej czekolady (im więcej % tym lepiej)

200 g margaryny Kasia

1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 125 ml zimnej wody

170 g mąki pszennej tortowej

Szczypta soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

25 g kakao Decomorreno

300 g cukru

3 jajka

80 ml jogurtu naturalnego

Wykonanie
  • Piekarnik rozgrzać do 160 oC
  • Dno tortownicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz i obciąć brzegi na zewnątrz formy.
  • Czekoladę połamać na kawałki i w rondelku rozpuścić razem z masłem (margaryną). Dodać rozpuszczoną kawę. Podgrzewać powoli na niższej temperaturze. Odstawić i dobrze wymieszać, aż składniki się roztopią. Nie zagotowywać masy.
  • Przesiać do miski mąkę razem z sodą, kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dokładnie wymieszać z cukrem
  • Jajka wbić do drugiej miski i roztrzepać widelcem lub mikserem na jednolitą masę, ale nie ubijać. Następnie wymieszać z jogurtem.
  • Delikatnie wymieszać łyżką masę czekoladową z masą, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelać do formy i piec 1 godzinę.

ETAP II – Podkład bezowy

300 g przesianego cukru pudru

1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej

1 łyżka soku z cytryny lub octu

Szczypta soli

6 białek

garść zmielonych orzechów laskowych (opcjonalnie)

Wykonanie (bezę dla Thermomix weż tu: Przepsownia by Joanna)
  • Rozgrzać piekarnik do 1400C
  • Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na papierze odrysować od tortownicy dwa okręgi.
  • Białka ubić z solą przez ok. 5 min.
  • Następnie ubijać kolejne 2-3 minuty dodając stopniowo cukier i sok z cytryny.
  • Masę delikatnie wymieszać drewnianą lub silikonową łyżką ze skrobią ziemniaczaną i ze zmielonymi orzechami
  • Masę wyłożyć na przygotowany na blaszkach z papierem, pozostawiając ok. 0,5 cm od krawędzi okręgów.
  • Piec przez 15 minut.
  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec (suszyć) jeszcze ok. 1godzinę i 15 minut.
  • Pozostawić do ostygnięcia.

ETAP III – Poncz

200 ml kawy rozpuszczalnej (mocny napar)

3 łyżki cukru (lub więcej wg uznania)

200 ml wiśniówki

ETAP IV – Przełożenie i polewa

200 g gorzkiej czekolady

250 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru

konfitura z wiśni

Wykonanie

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski. W rondelku podgrzać śmietankę razem z cukrem, prawie do zagotowania. Przelać do miski z czekoladą i mieszać na gładką masę, aż czekolada się roztopi. Pozostawić do ostygnięcia.

Dekoracja wg uznania. Ja zrobiłam wiórki z białej czekolady.

Wykonanie tortu

  • Ciasto czekoladowe przekroić na pół, na dwa blaty
  • Pierwszą część nasączyć ponczem, posmarować konfiturą z wiśni. Opcjonalnie można dodać wiśnie, np. z kompotu.
  • Następnie ułożyć blat bezowy i posmarować go połową masy czekoladowej.
  • Potem ułożyć drugi blat czekoladowy i postępować jak z pierwszym.
  • Na koniec ułożyć drugi blat bezowy.
  • Całość tortu pokryć resztą masy czekoladowej.

Udekorować i wstawić do lodówki na kilka godzin.

SMACZNEGO!!!

 

Bardzo nie lubię gdy coś w kuchni się marnuje. Po wykonaniu bezy zostało 6 żółtek. Można z nich zrobić odżywkę do włosów, ale ja postanowiłam z nich zrobić likier jajeczny wg przepisu z Kulinarnego ABC dla Thermomix.

Wersję dla „nieztermomixowanych” znajdziesz tu: Ajerkoniak

LIKIER JAJECZNY dla użytkowników Thermomox

Składniki:

6 żłótek

200 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego (ok. 16 g)

250 g wódki czystej

250 g mleka skondensowanego niesłodzonego

Wykonanie:

  1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, podgrzać 5 min/70 stopni/obr.3
  2. Dodać wódkę i mleko skondensowane, podgrzać 5 min/70 stopni/obr.3
  3. Przelać ciepły likier do butelki, ostudzić. Przechowywać w lodówce.

A Wy jakie macie sprawdzone przepisy na torty czekoladowe lub ciastka?

Wasza blogEvka

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Obserwuj blogEvka

Get the latest posts delivered to your mailbox: