OD KUCHNI

TORT CZEKOLADOWO- BEZOWY Z WIŚNIAMI

Okazja uczyniła konieczność, czyli potrzebę upieczenia tortu.

Kilka dni temu pojawiła się  konieczność upieczenia przeze mnie tortu. Jako, że większość z potencjalnych konsumentów lubi czekoladę (ja osobiście deserową), więc wybór padł na tort czekoladowy. Przeliczyłam się trochę z proporcjami, które przeznaczone były na małą tortownicę o średnicy 20 cm. Użyłam tej większej o średnicy 26 cm. Jak można się spodziewać nie wyszedł wypiek zbyt wysoki, a przynajmniej nie taki który można przekroić na 3 części. W takiej sytuacji pozostawało jedynie dopieczenie kolejnego ciasta i ułożenie jednego na drugim. Pomysł dobry, ale bez szału. Lubię eksperymentować w kuchni i aby ratować sytuację zdecydowałam się połączyć kilka znanych przepisów w jeden. Postanowiłam dopiec, ale dwa podkłady bezowe. Do tego poncz kawowo-wiśniowy, konfitura z wiśni i krem mocno czekoladowy. Na koniec polewa, dekoracja …i podobno wyszedł obłędny.

Osobiście jestem fanką Thermomix’u i większość czynności przy przygotowywaniu potraw i wypieków wykonuję przy jego pomocy. Przepis poniższy, wykonany w części przy użyciu Thermomix’u, jest wykonalny przy użyciu każdego innego robota kuchennego czy miksera.

TORT CZEKOLADOWO- BEZOWY Z WIŚNIAMI

ETAP I – Ciasto czekoladowe

200 g gorzkiej czekolady (im więcej % tym lepiej)

200 g margaryny Kasia

1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 125 ml zimnej wody

170 g mąki pszennej tortowej

Szczypta soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

25 g kakao Decomorreno

300 g cukru

3 jajka

80 ml jogurtu naturalnego

Wykonanie
  • Piekarnik rozgrzać do 160 oC
  • Dno tortownicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz i obciąć brzegi na zewnątrz formy.
  • Czekoladę połamać na kawałki i w rondelku rozpuścić razem z masłem (margaryną). Dodać rozpuszczoną kawę. Podgrzewać powoli na niższej temperaturze. Odstawić i dobrze wymieszać, aż składniki się roztopią. Nie zagotowywać masy.
  • Przesiać do miski mąkę razem z sodą, kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dokładnie wymieszać z cukrem
  • Jajka wbić do drugiej miski i roztrzepać widelcem lub mikserem na jednolitą masę, ale nie ubijać. Następnie wymieszać z jogurtem.
  • Delikatnie wymieszać łyżką masę czekoladową z masą, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelać do formy i piec 1 godzinę.

ETAP II – Podkład bezowy

300 g przesianego cukru pudru

1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej

1 łyżka soku z cytryny lub octu

Szczypta soli

6 białek

garść zmielonych orzechów laskowych (opcjonalnie)

Wykonanie (bezę dla Thermomix weż tu: Przepsownia by Joanna)
  • Rozgrzać piekarnik do 1400C
  • Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na papierze odrysować od tortownicy dwa okręgi.
  • Białka ubić z solą przez ok. 5 min.
  • Następnie ubijać kolejne 2-3 minuty dodając stopniowo cukier i sok z cytryny.
  • Masę delikatnie wymieszać drewnianą lub silikonową łyżką ze skrobią ziemniaczaną i ze zmielonymi orzechami
  • Masę wyłożyć na przygotowany na blaszkach z papierem, pozostawiając ok. 0,5 cm od krawędzi okręgów.
  • Piec przez 15 minut.
  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec (suszyć) jeszcze ok. 1godzinę i 15 minut.
  • Pozostawić do ostygnięcia.

ETAP III – Poncz

200 ml kawy rozpuszczalnej (mocny napar)

3 łyżki cukru (lub więcej wg uznania)

200 ml wiśniówki

ETAP IV – Przełożenie i polewa

200 g gorzkiej czekolady

250 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru

konfitura z wiśni

Wykonanie

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski. W rondelku podgrzać śmietankę razem z cukrem, prawie do zagotowania. Przelać do miski z czekoladą i mieszać na gładką masę, aż czekolada się roztopi. Pozostawić do ostygnięcia.

Dekoracja wg uznania. Ja zrobiłam wiórki z białej czekolady.

Wykonanie tortu

  • Ciasto czekoladowe przekroić na pół, na dwa blaty
  • Pierwszą część nasączyć ponczem, posmarować konfiturą z wiśni. Opcjonalnie można dodać wiśnie, np. z kompotu.
  • Następnie ułożyć blat bezowy i posmarować go połową masy czekoladowej.
  • Potem ułożyć drugi blat czekoladowy i postępować jak z pierwszym.
  • Na koniec ułożyć drugi blat bezowy.
  • Całość tortu pokryć resztą masy czekoladowej.

Udekorować i wstawić do lodówki na kilka godzin.

SMACZNEGO!!!

 

Bardzo nie lubię gdy coś w kuchni się marnuje. Po wykonaniu bezy zostało 6 żółtek. Można z nich zrobić odżywkę do włosów, ale ja postanowiłam z nich zrobić likier jajeczny wg przepisu z Kulinarnego ABC dla Thermomix.

Wersję dla „nieztermomixowanych” znajdziesz tu: Ajerkoniak

LIKIER JAJECZNY dla użytkowników Thermomox

Składniki:

6 żłótek

200 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego (ok. 16 g)

250 g wódki czystej

250 g mleka skondensowanego niesłodzonego

Wykonanie:

  1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, podgrzać 5 min/70 stopni/obr.3
  2. Dodać wódkę i mleko skondensowane, podgrzać 5 min/70 stopni/obr.3
  3. Przelać ciepły likier do butelki, ostudzić. Przechowywać w lodówce.

A Wy jakie macie sprawdzone przepisy na torty czekoladowe lub ciastka?

Wasza blogEvka

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Obserwuj blogEvka

Get the latest posts delivered to your mailbox: