OD KUCHNI

Tagliatelle Aglio, Olio e Peperoncino z krewetkami

Uwielbiam kuchnię włoską,

a spaghetti aglio e olio skradło moje serce dawno temu już na zawsze. Jest to najprostsze spaghetti i jedno z najszybszych dań włoskich. Do jego wykonania należy jedynie potrafić ugotować makaron al dente i nie przypalić czosnku w oliwie ;).
Z krewetkami nie było już u mnie tak szybko i można powiedzieć, że była to miłość, która przyszła z opóźnionym zapłonem, kiedy spróbowałam krewetek duszonych w maśle. Teraz wiem, że do niektórych produktów należy po prostu dojrzeć.

Moją pasją jest gotowanie i eksperymentowanie w kuchni. Któregoś dnia postanowiłam poeksperymentować i połączyć makaron z czosnkiem i oliwą razem z krewetkami, a zamiast spaghetti użyłam tagliatelle. Ten eksperyment kulinarny okazał się być strzałem w 10tkę i rajem dla podniebienia. Plusem tego rozwiązania jest fakt, że nie ma konieczności podawania makaronu z krewetkami, jeśli ktoś ich nie lubi ponieważ podaje je się na sam koniec na talerze.
Danie wybornie smakuje z białym winem wytrawnym 

Mój Przepis na Tagliatelle Aglio, Olio e Peperoncino z krewetkami

Składniki:
500 gram makaronu tagliatelle
opakowanie krewetek koktajlowych (mogą być też większe)
8 ząbków czosnku
duży pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek (kilka łyżek)
3 łyski masła
parmezan
1/3 papryczki chilli świeża drobno poszatkowana
pieprz cayenne (opcjonalnie jeśli ktoś lubi bardzo ostre dania)
sól

Sposób przygotowania:

Sparzyć krewetki wrzątkiem na sitku
Poszatkować natkę pietruszki
Zetrzeć parmezan

W osolonej wodzie ugotować makaron al dente, a w tym samym czasie jednocześnie na jednej patelni przygotowywać krewetki a na drugiej aglio e olio :

Krewetki

Rozgrzać masło na jednej patelni, wrzucić krewetki, chwilę poddusić pod przykryciem i dodać rozgniecione 3 ząbki czosnku. Dalej dusić krewetki do miękkości. Na koniec dodać 1/3 natki pietruszki. Odstawić

Aglio e olio

Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć 1/3 papryczki chilli wraz z 5 rozgniecionymi ząbkami czosnku, aż czosnek nabierze lekko złotego koloru. UWAGA: nie wolno zbyt zrumienić czosnku bo robi się gorzki! Na koniec dodaj resztę natki pietruszki i odstaw.
Odcedź makaron i wrzuć go z powrotem do garnka. Dodaj aglio e olio i parmezan a następnie wymieszaj. Dopraw solą wg uznania i opcjonalnie pieprzem cayenne.
Nakładaj porcje na talerz dekorując krewetkami i polewając masłem spod krewetek.
Na koniec można dodatkowo posypać parmezanem.

SMACZNEGO!!!
Wasza blogEvka

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Obserwuj blogEvka

Get the latest posts delivered to your mailbox: